Wanneer je BV gaat starten moet je nadenken of je kiest voor één BV of een holding-structuur. In het ondernemingsrecht is er een uitdrukking die zegt: ”Eén BV is geen BV”. Ik ben zelf voor het zo simpel mogelijk houden van constructies en ben het dan ook zeker niet altijd eens met deze stelling! Echter zijn er redenen te kiezen voor een holding.
Een holding is niets meer dan een B.V. die aandelen bezit in één of meerdere andere B.V.'s (de werkmaatschappijen of dochterondernemingen). De holding is in dat geval de top van de kerstboom waar de andere BV’s onder hangen. De onderliggende BV’s worden vaak de werkmaatschappijen genoemd. Dit zijn de BV’s waar de feitelijke ondernemingen worden gevoerd. Door middel van een holding kan je verschillende voordelen behalen, zoals de deelnemingsvrijstelling en risicospreiding van je vermogen.
Wanneer je bijvoorbeeld je onderneming wilt verkopen, kan de deelnemingsvrijstelling voordelig zijn. Als je de aandelen in de werkmaatschappij verkoopt die door de holding gehouden worden, hoef je geen belasting te betalen over de winst die je maakt. Deze winsten vallen in de zogenaamde deelnemingsvrijstelling. In het geval je de aandelen in de werkmaatschappij houdt zonder holding, dan moet je direct 26.9% belasting betalen over winst die je behaalt op de verkoop. Met de holding betaal je de 26,9% inkomstenbelasting pas zodra je het naar jezelf uitkeert vanuit de holding als dividend.
Een B.V. kan meerdere aandeelhouders hebben die verschillende belangen en keuzes maken als ondernemer. Om te voorkomen dat dit de uitvoering van de onderliggende onderneming beïnvloedt, is het verstandig dat de aandeelhouders hun aandelen via een holdingstructuur houden. Zo kunnen ze persoonlijke keuzes maken zonder dat dit invloed heeft op de anderen.
Bij zaken die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering kan je onder andere denken aan:
- De ene aandeelhouder kan kiezen voor een dure auto, terwijl de andere een goedkope neemt.
- Pensioensparen is persoonlijk, daarom past dit beter in de holding.
- Als je een hypotheek vanuit de B.V. wilt verstrekken aan jezelf, is het beter om dit vanuit je eigen holding te doen. Anders tref je de werkmaatschappij met de potentiële risico’s
Een holdingstructuur kan ook nuttig zijn als je vermogen wilt spreiden. Dit speelt met name wanneer je een onderneming drijft die bepaalde risico’s met zich meebrengt.
Door het vermogen dat je verdient met de werkmaatschappij te verplaatsen naar de holding kan je heel simpel gezegd het vermogen dat je hebt opgebouwd in jouw onderneming afzonderen van de risicosfeer van de onderneming.
Hierdoor zorg je dat het opgebouwde vermogen in beginsel niet wordt meegetrokken in het geval de BV failliet gaat; Ook speelt spreiding een rol wanneer een BV intellectueel eigendom, of onroerend goed heeft. Het kan voorkomen dat er een onderneming gedreven wordt die klaargemaakt wordt voor verkoop, maar waarbij de genoemde vermogensbestandsdelen niet mee verkocht dienen te worden. In dat geval wordt bijvoorbeeld het intellectueel eigendom in een holding geplaatst. Dit speelt tegenwoordig met name een grote rol bij software producenten.
Een ander voordeel van een holdingstructuur is dat het kan leiden tot een tariefvoordeel in de vennootschapsbelasting. Een B.V. betaalt vennootschapsbelasting over de winst die de onderneming heeft behaald, waarbij de BV 19% betaalt over de eerste €200.000 winst en 25,8% over het overige. Door facturen van de holding naar de werkmaatschappij te sturen voor bepaalde diensten kan een deel van de winst van de werkmaatschappij naar de holding overgeheveld worden. Mogelijke redenen die de holding kan hebben om facturen aan de werkmaatschappij te sturen zijn managementdiensten, uitgaven van licenties (bijvoorbeeld voor het gebruik van bepaalde merknamen), of het verhuren van onroerende goed.
Uiteraard moet er altijd een zakelijke prijs overeengekomen worden voor het bovenstaande, maar er is altijd een bepaalde bandbreedte waarbinnen gewerkt kan worden.
Ondanks dat de holding-structuur meer kosten met zich meebrengt heeft deze zeker in bepaalde gevallen nog steeds de voorkeur boven één B.V. Een enkele BV werkt vooral goed als je de enige aandeelhouder bent en de onderneming niet makkelijk te verkopen is.
Niet je gewone financieel adviseur. Ontgrendelt uw financiële potentieel
en zorg dat je geld aan het werk gaat!