Kies je bij het starten van je bedrijf voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap (BV)?

Bij het starten van uw nieuwe onderneming is de eerste beslissing die u moet nemen de keuze van de juridische structuur waaronder u gaat opereren. Vaak komt de beslissing neer op de keuze tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap (BV). In dit artikel leg ik de verschillen tussen een eenmanszaak en een Ltd. uit en help ik je bij het nemen van de beslissing.


Rechtspersoonlijkheid

Het belangrijkste verschil tussen een eenmanszaak en een BV is dat de eenmanszaak transparant is, terwijl de BV rechtspersoonlijkheid heeft. Transparantie in een eenmanszaak betekent dat het bedrijf wordt doorzien en dat u als ondernemer persoonlijk de verplichtingen en schulden van het bedrijf aangaat. Je bent hier persoonlijk verantwoordelijk voor. In het geval van een BV liggen de zaken anders. De BV heeft rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat de BV overeenkomsten aangaat en dus aansprakelijk is. Als aandeelhouder van de BV bent u over het algemeen niet persoonlijk aansprakelijk als de BV bijvoorbeeld failliet gaat.

Vooral bij het starten van een bedrijf dat meer risico inhoudt, kan het bovenstaande een cruciale factor zijn bij de keuze tussen een eenmanszaak en een BV. Risico's kunnen bestaan uit leningen die u aangaat, mogelijke aansprakelijkheid die voortvloeit uit uw activiteiten of inventaris die u moet bijhouden. Hoe groter deze aansprakelijkheidsrisico's, hoe aantrekkelijker een BV kan zijn.

Samenwerkingen

Als u een bedrijf start met een zakenpartner, moet u zich dezelfde vraag stellen, maar of u een partnerschap (VOF) of een BV wilt oprichten, is een samenwerkingsverband in wezen een eenmanszaak met meerdere ondernemers.

Aangezien een VOF ook transparant is, zijn alle partners persoonlijk aansprakelijk voor het volledige risico van het bedrijf. Dit betekent dat u tijdens een samenwerking ook aansprakelijk bent voor mogelijke zakelijke fouten van uw partner. Dit werkt echter in beide richtingen. Particuliere schuldeisers van één partner kunnen aanspraak maken op het volledige bedrijfsvermogen.

Daarom moet u bij de keuze tussen een VOF en een BV niet alleen rekening houden met het risico dat het bedrijf met zich meebrengt en niet alleen met het risico dat de aanpak van uw partner met zich meebrengt, maar ook met de particuliere financiële situatie van uw partner.


Belastingen

Een BV en een eenmanszaak worden ook verschillend belast. De transparantie van een eenmanszaak betekent dat de eigenaar wordt belast, niet het bedrijf zelf. De eigenaar wordt als individu belast met inkomstenbelasting. In het geval van een BV is dat anders. De BV maakt winst en betaalt over deze winst vennootschapsbelasting. Dit benadrukt dat de BV als een aparte entiteit wordt gezien. De specifieke kenmerken van belastingen en de verschillen in belastingen zijn minder relevant voor dit artikel. Wat relevant is om te begrijpen is dat een eenmanszaak in grote lijnen voordeliger is bij lagere winsten, terwijl een BV aantrekkelijker wordt bij hogere winsten. Als vuistregel geldt dat een winst van £100.000 het punt is waarop je serieus moet overwegen of een eenmanszaak of een BV voordeliger is.


Conclusie

Naast de genoemde voorbeelden zijn er nog verschillende andere overwegingen waarmee u rekening moet houden bij de keuze tussen een eenmanszaak en een BV. Het belangrijkste advies dat ik u kan geven is om altijd informatie te verzamelen voordat u een beslissing neemt. Natuurlijk kun je een eenmanszaak omzetten in een BV en omgekeerd, maar daar zijn kosten aan verbonden en vaak kun je niet terug naar de start van de onderneming. Dit kan ertoe leiden dat u tijdelijk opereert vanuit een juridische structuur die niet optimaal is voor u.