De laatste paar jaar is er veel te doen geweest over de vermogensbelasting. De Hoge Raad heeft het stelsel afgekeurd. Daardoor moet het kabinet een nieuwe vermogensbelasting bedenken. De Staatssecretaris heeft zijn nieuwe plannen gepresenteerd. Lees hier wat deze plannen inhouden.
De huidige vermogensbelasting gaat uit van vermogen met een bepaalde vermogensmix. Dit houdt in dat de wetgever veronderstelt dat je een bepaald deel van je vermogen in spaargeld hebt zitten, en een deel in beleggingen (bijvoorbeeld aandelen of een tweede woning). Op dit spaargeld en deze beleggingen haal je een fictief rendement waar je vervolgens 32% (2023) vermogensbelasting over betaalt.
Het probleem met de heffing over een fictief rendement is dat in jaren waarin beleggingen slecht renderen of bepaalde veronderstelde spaarrentes niet behaald worden je wordt belast over een rendement dat je helemaal niet behaalt. De Hoge Raad heeft bepaald dat dit in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Door deze uitspraak moet de regering op zoek naar een nieuwe wijze van heffing over het vermogen.
Door de genoemde uitspraak van de Hoge Raad moet het kabinet op zoek naar een wijze van heffing waarbij het daadwerkelijke rendement wordt belast, en niet meer een fictief rendement.
Dit klinkt heel logisch, maar is in de praktijk lastiger dan je misschien denkt. Problemen waar je mee te maken krijgt zijn onder andere:
Hoe bepaal je exact het rendement op aandelen in een bedrijf wat niet beurs genoteerd is en in het buitenland is gevestigd?
Hoe ga je als overheid achterhalen hoeveel crypto’s iemand heeft en wat hierop het rendement is wanneer die persoon continu handelt?
Wanneer ga je winst uit onroerend goed belasten? Doe je dit ieder jaar, of pas na verkoop? Hoe ga je om met waardedalingen? Wanneer wordt huur belast?
Hetzelfde geldt voor aandelen in familiebedrijven. Wanneer je deze tussentijds gaat belasten kan dit mogelijk de continuïteit van de onderneming bedreigen, maar belast je het direct dan kan de heffing mogelijk (oneindig) worden uitgesteld.
De bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat het niet eenvoudig is een systeem te bouwen wat simpel en toch eerlijk is. Daarom was het naar mijn mening vrij logisch om voor een forfaitaire heffing te kiezen. Helemaal gezien het gegeven dat in 2021, het jaar waarin de fictieve heffing werd geïntroduceerd, een aantal landen nog een bankgeheim hadden.
De heffing over spaargeld en aandelen in beursgenoteerde bedrijven wordt in het nieuwe voorstel van de Staatssecretaris vrij eenvoudig. Je wordt hier belast over de ontvangen rente, winstuitkeringen en waardestijgingen van de aandelen. Hier kan je de kosten van aftrekken en worden verliezen uit voorgaande jaren in principe verrekenbaar.
Dit systeem lijkt in principe relatief eenvoudig en goed uitvoerbaar. Ook hier zullen echter weer vragen opkomen, want hoe ga je precies gegevens aanleveren over bijvoorbeeld transacties in crypto’s?
Zoals uit de voorbeelden die hierboven genoemd blijkt komen direct vragen op hoe je moet omgaan met vermogen dat niet direct liquide te maken is, zoals aandelen in familiebedrijven, tweede huis of aandelen in een startup. Hiervoor heeft de Staatssecretaris de zogenaamde vermogenswinstbelasting bedacht. Laten we een tweede woning als voorbeeld nemen. Probleem van een pure vermogensaanwas belasting is dat je ieder jaar over waardestijgingen van de woning belasting betaalt, maar je deze waardestijging niet in geld hebt, want het zit in stenen.
Het plan is nu dat je pas belasting afdraagt over de waardestijgingen bij verkoop van het pand. Dit geldt bij de genoemde aandelen wanneer je de aandelen verkoopt. Laten we kijken hoe de heffing over de tweede woning nu zal lopen. Je krijgt qua inkomen voor de tweede woning (die je verhuurt) twee stromen namelijk huuropbrengsten en waardestijging. Wat betreft de kosten heb je ook te maken met twee stromen namelijk onderhoudskosten (bijv. schilderen) en investeringen (bijv. uitbouw).
De huuropbrengsten minus de onderhoudskosten worden jaarlijks belast met vermogensaanwas belasting, terwijl wanneer je later de woning met winst verkoopt kan je word je belast over de verkoopopbrengst minus aankoopprijs minus investeringen met vermogenswinstbelasting. Het systeem wordt door deze aanpassing naar mijn mening eerlijker, maar ik denk dat het wel flink wat potentiële complicaties in de uitvoering met zich met kan brengen.
In de huidige vermogensbelasting heeft iedereen recht op een vrijstelling van €57.000. Dit betekent dat je over de eerste €57.000 vermogen geen belasting betaalt. Dit gaat veranderen. Waarschijnlijk komt er een drempel waarboven je rendement moet komen voordat je vermogensbelasting gaat betalen. De vrijstelling zal dus niet meer gebaseerd zijn op het vermogen, maar op het rendement.
Wanneer je meer dan 5% van de aandelen in een BV hebt word je aangemerkt als directeur-grootaandeelhouder (DGA). Voor een DGA zijn er nogal wat fiscale constructies te bedenken om de vermogensbelasting te verlagen. Hoe dit precies gaat uitwerken in het nieuwe stelsel is nog niet helemaal duidelijk. Het plan voor de invoer van de nieuwe wet is 2027. Voorlopig zal er daarom nog weinig veranderen voor de DGA.
Niet je gewone financieel adviseur. Ontgrendelt uw financiële potentieel
en zorg dat je geld aan het werk gaat!